
Synes du også, at den danske karakterskala kan være lige lovligt forvirrende? Du er nok langt fra den eneste med de tanker, for mange er forvirrede over skalaen. Men der er faktisk en mening med denne karakterskala, og den er muligt at forstå. Først og fremmest bør vi lige opridse, hvordan man nuværende 7-trinsskala ser ud:
Definition
- -3 – Hvis du får denne karakter, er du ikke tæt på at bestå. Den gives for den ringe karakter, og den sammenlignes ofte med, at man ikke kan sige sit navn. I denne karakterskala, er -3 det dårligst mulige.
- 00 – Er heller ikke acceptabelt, hvis du vil bestå. Det gives for den utilstrækkelige præstation i denne karakterskala. Det vil sige, at du ikke har været god nok. Det er dog i denne karakterskala tættere på bestået end -3 er det.
- 02 – Her er du bestået, men heller ikke så meget mere end det. Du er lige kommet over grænsen, men du har kun leveret en tilstrækkelig præstation. Det er et minimum, men det er dog nok til at bestå.
- 4 – I denne karakterskala får du 4 for den jævne præstation. Du er bestået med en rimelig stor margin, men du har ikke trukket niveauet op. Det er okay, uden at det er vildt prængende. Du har opfyldt nogle af målene, men du har en del mangler.
- 7 – Her er der tale om den midle præstation, eller lidt mere end det. I den danske karakterskala er 7 en rigtig fin karakter, og den gives for den gode præstation. Der er fortsat nogle mangler, men det er slet ikke så tosset, det her.
- 10 – Her begynder vi i vores karakterskala at nærme os noget virkelig godt. 10 gives for den fortrinlige præstation, hvilket må siges at være ganske godt. Der er fortsat få mangler, men de er ikke så graverende. Der er tale om mindre væsentlige mangler.
- 12 – Det er det ypperste i denne karakterskala, og det gives for den fremragende præstation. Du kan dog i denne karakterskala godt levere 12, selvom det ikke er perfekt. Du kan have få uvæsentlige mangler, men du kan også have ingen mangler. Får du 12, har du gjort det virkelig flot.
Sådan forstår du skalaen
Mange har udfordringer med at forstå den danske karakterskala. Der er noget spøjst over den, og for nogle er den svær at finde rundt i. Egentlig er det jo bare en karakterskala som alle andre, hvor der bare er nogle andre tal. Faktisk følger den den internationale skala ganske godt, og derfor er det heller ikke så svært at finde rundt i.
Man skal bare tænke på, at man gerne vil gøre det bedst muligt. Er det tilfældet, behøver det ikke være så afgørende, hvad tallene hedder i denne karakterskala. Hvis du gør det bedste og arbejder hårdt ud fra dine mål, vil du nok alligevel blive ret tilfreds i sidste ende.
Hvordan skal jeg arbejde mod karaktererne?
Hvis du alligevel gerne vil have et fokus på karaktererne, når du forbereder dig, bør du kende din karakterskala. Hvis du skal arbejde specifikt mod at nå et mål, skal du forstå den konkrete karakterskala, og hvad den betyder. Du skal ind og kigge på, hvad de forskellige tal betyder, og hvordan du opnår dem.
Grundlæggende er du altid et produkt af dine forberedelse. I denne karakterskala kan du score topkarakter med få mangler, men du har altså stadig gjort det meget flot. Du kan også være uheldig, at du trækker et emne, du ikke er skarp i, og så får du nok en dårligere karakter.
Kig på dig selv
Her må man dog også lære at kigge indad. Hvis man får en dårlig karakter, fordi man er dårlig til et emne, kunne man nok have gjort det bedre. Hvis man forbereder sig så godt, at det ikke kan gå helt galt, har man også fortjent en god karakter.
Lad os tage et eksempelvis, som mange nok kan relatere til. Man skal op i matermatik, og der er ti emner i alt. Man er virkelig god til tre af dem, imens man frygter resten. Man vælger derfor bare at håbe på, at man trækker et af de gode emner. I denne karakterskala kan man godt være heldig, at det virker. Man kan trække det gode emne og få 12.
men man kan også være uheldig, at det går den anden vej. Derfor er der altid mere idé i at forberede sig bedst muligt på alle emner. Det giver mindre chance for at fejle. Det er faktisk tilfældet, uanset hvilken karakterskala, man arbejder med.
De forskellige tal
Hvis man skal gå efter et bestemt tal, skal man også forstå de enkelte tal i denne karakterskala. Det er ikke altid vildt godt at få 7, men i andre sammenhænge er det bare vildt flot. Det handler om at kende din karakterskala samt at kigge på dit eget niveau.
Er du enormt dygtig til engelsk, fordi du altid har rejst meget, så forventer du gode karakterer her. Måske gider du ikke rigtigt arbejde for det, og så får du 7. Her er det ikke ret flot at få 7 i denne karakterskala, fordi det nærmest kom af sig selv.
Har du derimod knoklet i flere uger for at kæmpe dig til et 7-tal, og det lykkes, så er det vildt flot. På den måde kan man sagtens sige, at det handler om den konkrete situation, man står i.
Skal du gå efter et bestemt talt i denne karakterskala, bør du også huske, at springene er meget store. Det betyder, at du kan gå efter 10, men du er måske virkelig tæt på. Du får dog alligevel 7, fordi denne karakterskala har nogle store spring. Det kan gøre ondt at vide, at man var ret tæt på.
Det kunne også være springet mellem 4 og 7, som også er ret stort i vores karakterskala. Går man efter bestemte karaktere, er det selvfølgelig også godt at vide, hvordan man opnår dem. Man kan eksempelvis snakke kort med sin lærer om, hvordan hun eller han ser på denne karakterskala, og hvordan hun arbejder. Det kan give en forståelse af, hvad der skal til for at rykke en karakter op ad stigen.