Mange unge mennesker vælger at tage en videregående uddannelse, hvis de har fået en gymnasial eksamen, men det er ikke altid lige let at vælge.

Faktisk er det for langt de fleste et rigtig vanskeligt valg, der skal træffes, for det vil i høj grad komme til at definere store dele af ens fremtidige liv, hvad man vælger.

Desuden er der i dagens Danmark flere muligheder end nogensinde for at uddanne sig i øst og vest, og det gør det bestemt ikke nemmere at lande på noget konkret.

Her kommer tre tips, man kan overveje at bruge, hvis man har svært ved at vælge studie.

Snak med en studievejleder

Første idé til at få valgt det rette studie er at snakke med en kompetent fagperson, der har kendskab til tingene: en studievejleder.

Har man gået eller går man i gymnasiet, er det helt oplagt at snakke med den studievejleder, man har dér, hvis man tumler med det store spørgsmål.

Er man videre i teksten og måske i gang med et sabbatår, findes der stadig mange muligheder for at få god rådgivning, blandt andet fra universiteternes kontaktpersoner.

Prøv en test på nettet

Er man ikke afklaret om sit valg af studie, kan man også forsøge sig med at tage en test på nettet om, hvad man ville egne sig til.

Måske ender testen med at vise det, man gerne ville høre, eller også åbner den op for nye tanker om spændende studier, man ikke før havde overvejet.

Er man interesseret i projekter og har man et godt drive, kan man overveje en projektlederuddannelse, som er en uddannelse af rigtig god kvalitet.

Uanset hvad kan en onlinetest hjælpe én til at vælge studiemuligheder både til og fra, og det kan være virkelig rart at få simplificeret sit valg.

Tag det ikke alt for tungt

Endelig bør man huske på, at der er andet i livet end studie og studievalg.

Uanset hvad man vælger, kan man desuden altid skifte igen, hvis det ikke lige var noget – det gør rigtig mange, og det skal man ikke være bleg for.

Samtidig vil mange fortælle, at de endte med at arbejde med noget helt andet end det, de uddannede sig til, så man skal ikke frygte, at man binder sig til én endegyldig livsvej.