For mange unge er en kostskole første gang, de bor væk fra forældrene. Her møder eleverne et miljø, hvor de kan tage de første spæde skridt til selvstændighed som voksne. Både når det kommer til at forpligte sig på et fællesskab, være social med andre og være ansvarlig for egen læring i miljøer, hvor mor og far ikke er der til at sætte den unge i gang med at lave lektierne.

Hvorfor læse på kostskole?

Kostskoler finder du flere steder i Jylland, hvor fx en kostskole i Rønde på Syddjurs kan være et godt sted at gå, hvis du ønsker, at kostskolen ligger i rolige omgivelser. Her kan de unge få deres eget, møblerede værelse, som de selv er ansvarlige for at holde rent. Dertil kommer en masse fælles faciliteter, der sætter rammen både for fælles lektielæsning og socialt samvær.

Overvej Rønde Gymnasium

Kostskolen i Rønde ligger i forlængelse af Rønde Gymnasium, hvor undervisningen finder sted – både for eleverne indskrevet på kostskolen og for gymnasiets øvrige elever. Kostskole og gymnasie deler samme bygninger, så der bliver en glidende overgang fra skoleliv til fritidsliv.

Skemalagt hverdag

Når unge er på en kostskole, vil det ofte ikke blot være skoletiden, der er skemalagt. Såvel fællesspisning som lektielæsning vil der i hverdagene også være afsat tid til, så den unge vil ikke helt skulle sejle i egen sø, når det gælder at strukturere dagen. Desuden skal den unge lære at tage tjanser på sig, fx køkkentjans, hvilket ruster den unge til et evt. senere kollegieliv.

Alsidigt kostgymnasium

Hvis du leder efter et sted, hvor barnet får frirum til at dyrke sine interesser og bliver afklaret med, hvad der skal ske i fremtiden, er et ophold på et kostgymnasium værd at overveje. Du sikrer i hvert fald, at dit barn prøver at bo under andre vilkår, inden det skal ud i voksenlivet.