Der er mange ting, man lige skal huske på, når man flytter hjemmefra. Det er første gang, man for alvor står på egne ben, og det kan godt være lidt uoverskueligt. Vi har derfor her samlet nogle tips til dig, der snart skal flytte hjemmefra, så du ikke glemmer noget.

Søg SU og boligstøtte

Hvis du studerer, når du flytter hjemmefra, så kan du søge om udeboende SU. Du kan tidligst søge SU, når du er blevet optaget på en uddannelse og tidligst en måned før du starter på uddannelsen. Det er vigtigt, at du søger i god tid, fordi du kan ikke få SU med tilbagevirkende kraft.

Hvis du samtidig flytter i lejebolig, så kan du også søge om boligstøtte. Det kan du gøre på borger.dk, hvor du skal indtaste nogle oplysninger om dine indtægter og din lejebolig. Du kan få boligstøtte fra den 1. i måneden, når du er flyttet, men du skal huske at søge inden der er gået en måned fra den dag, du er flyttet ind.

Meld flytning

Du skal huske at melde flytning til folkeregisteret senest 5 dage efter, du er flyttet – og det kan du gøre fra din computer. Du skal bare logge ind på borger.dk, hvor du nemt og hurtigt kan anmelde din nye adresse, så din post kommer det rette sted hen. Hvis du desuden flytter længere væk eller endda til en anden kommune, skal du også huske at vælge en ny læge samtidig med at du melder flytning. Det gør du også på borger.dk.

Lej en varevogn

I mange tilfælde når man som flytter hjemmefra for første gang, så flytter man ind i en lille studiebolig eller måske ind på et kollegie, hvor man har sit eget lille værelse. Her er der ikke meget plads, og man har derfor ikke brug for alt for mange møbler. Det er derfor ikke nødvendigt at investere en masse penge i den helt store flyttebil – det er nok at leje en varevogn. Den kan transportere både seng, skrivebord, kommode og en masse flyttekasser uden problemer.

Lav et budget

Når du flytter hjemmefra for første gang, får du en masse nye udgifter, som du skal huske at betale hver måned. Der er her tale om både husleje, vand, el, varme internet og forsikringer – og det kan være svært at holde styr på, hvor mange penge, du har til rådighed, hvis du ikke har et budget eller en budgetkonto. Det er derfor en god idé at lave en oversigt over dine faste udgifter, så du ved, hvor mange penge du har tilbage til bl.a. sjov og ballade – og så er det også en god idé at sætte alle disse faste udgifter til betalingsservice, så du ikke glemmer at betale dem.