De fleste af os, der studerer eller har studeret, vil flere gange spørge os selv: Hvad er egentlig det gode studieliv? Det vil dette korte skriveri forsøge at undersøge lidt nærmere.

En sjov studietid

For rigtig mange mennesker er studietiden en sjov og dejlig tid. Det er her, vi får mange af de venner, som følger os gennem en stor del af vores liv, og samtidig er det nogle år, der former os og udvikler os som personer.

Derudover finder mange en frihed i at være studerende: Det er en tid, før de fleste for alvor slår sig ned, og hvor man mere eller mindre kun står til ansvar over for sig selv. Det giver en følelse af frihed for mange.

En studietid med det hele, tak!

Vi kan dog også under vores studietid føle et enormt pres. For hvad skal det hele egentlig blive til? Bliver vi faktisk voksne og ansvarlige på den anden side af studielivet? Lever vi op til vores forventninger til os selv? Og hvad med andres?

For mange unge mennesker er deres studieliv også fyldt med denne slags tanker, og så kan studietiden nemt føles presset fra tid til anden.

Vi skal både klare det faglige, det sociale og det økonomiske – og også gerne huske os selv i ligningen. Enkelte af os, for eksempel Daniel fra Horsens fortæller i denne artikel, hvordan han formår at klare denne balance med et enormt overskud og har både styr på skole, fritid og fremtidsdrømme. Det er virkelig flot klaret!

Studietid med den rette balance

For at få en god og frugtbar studietid, er det vigtigt, at du spørger dig selv om, hvad du gerne vil prioritere. Vil du gerne have rigtig høje karakterer? Eller vil du hellere fokusere på at dyrke din hobby på højt plan eller måske dyrke dine sociale relationer?

Hvis du vil og kan det hele, kan det også sagtens være det, der giver dig den bedste studietid. Nogle mennesker oplever at få højt energiniveau af at holde sig i gang hele tiden og skifte mellem forskellige opgaver. Andre mennesker foretrækker at fordybe sig i enkelte ting ad gangen og ikke have for mange jern i ilden, der ligger og stresser i baghovedet.

Vi skal nemlig passe på med at give os selv dårlig samvittighed under vores studietid. Netop derfor er det vigtigt, at vi fokuserer. Tænk over hvad det er, der gør dig glad. Både de små ting, og de ting som fylder på lang sigt.

Disse ting skal være dem, du prioriterer under din studietid. Det er nemlig vigtigt, at vi trives, mens vi studerer og ikke kæmper os igennem vores ungdom. Studietiden kan være en dejlig tid – det bør den også være for dig.