Lønsikring og a-kasse – sådan bør du sikre dig

De fleste lønsikringer er et supplement til din a-kasse. Men kan man også få lønsikring uden a-kasse? Få svaret her.

Hvis du er på udkig efter en lønsikring, har du formentlig allerede lagt mærke til, at de fleste fungerer som et supplement til din a-kasse. Det betyder, at du både får dagpenge og udbetalinger fra din lønsikring, hvis du bliver opsagt på dit arbejde.

Nogle enkelte forsikringsselskaber tilbyder også en lønsikring uden krav om, at du er tilmeldt en a-kasse. Men her skal du være opmærksom på, at du ofte skal betale væsentlig mere end du gør for en normal lønsikring.

Hvad er bedst – med eller uden a-kasse?

En af de ting, du skal overveje, før du vælger lønsikring med eller uden a-kasse er, hvor længe du ønsker at få udbetalt penge.

Har du en a-kasse, har du som hovedregel ret til dagpenge i to år, og med en lønsikring oveni, kan du få udbetalt op til 90 % af din løn i op til 12 måneder. Dvs., er du uheldig at være arbejdsløs i en længere periode, så kan du det første år stort set beholde dit nuværende lønniveau, mens du året efter er sikret dagpenge.

Vælger du derimod en lønsikring uden a-kasse, kan det være svært at finde en, som sikrer dig penge i op til to år. Du skal med andre ord være mere sikker på, at du hurtigere kan komme i job igen.

3 ting til din tjekliste

Når du køber lønsikring, skal du tage stilling til, hvor mange penge du vil have udbetalt hver måned og i hvor lang tid. Men derudover kan det godt betale sig at undersøge, hvad din lønsikring ellers har af fordele.

Tjek, at den dækker ved sygdom
Hvis du gerne vil sikre dig bedst muligt, er det en god idé at vælge en lønsikring, som også dækker, hvis du bliver fyret under sygdom, eller hvis du bliver syg, mens du er arbejdsløs.
Undersøg om du får andre fordele
Fx er der nogle forsikringsselskaber, som sørger for at dække betalingen af dine øvrige forsikringer og dække en evt. selvrisiko, mens du får udbetalinger fra din lønsikring.
Spørg om du kan få rabat
Nogle forsikringsselskaber, giver en klækkelig rabat, når du samler flere forsikringer hos dem. På den måde kan en lønsikring altså ende med at koste dig ganske lidt sammenlignet med den økonomiske tryghed, den giver dig.

I tvivl om det kan betale sig?

Er du usikker på, om en lønsikring kan betale sig for dig, så husk, at beløbet du betaler, også kan trækkes fra i skat. Skatteværdien er mellem 27 og 30 %. En god tommelfingerregel er altså, du reelt betaler en tredjedel mindre end beløbet, der står på din regning.