Dette indlæg er lavet i samarbejde med den/de hjemmesider der linkes til.

Til tider er det hårdt at få indkomst og udgifter til at gå op i en højere enhed, når du er studerende. Den hellige SU tikker ind på kontoen ved siden af den skrabede løn fra studiejobbet, mens udgifterne til bolig, bøger og bajere sluger hver eneste krone igen.

På en eller anden måde opdager du aldrig hver måneds store minus, da den lille opsparing fra sabbatåret stadig klarer underskuddet. Men vil det ikke være fantastisk, hvis du kan se grønne tal på budgettet hver måned?

Få et overblik over din indkomst og dine udgifter

Hvor meget får du udbetalt i SU hver måned? Hvad er lejlighedens forbrug egentlig på? Hvordan er det lige, at alt det med boligstøtte fungerer?

Du er med garanti ikke alene om disse spørgsmål. Alle studerende går gennem en stor forandring, når de pludselig skal betale for at bo på kollegiet, i den nye lejlighed eller for den midlertidige løsning gennem Airbnb.

Det koster at bo ude, men du får også nogle lækre fordele. For at holde balance i regnskabet kræver det, at du åbner et Excel-ark og går i krig med budgettering. Du kan også bruge Google og søge efter et skema, som en anden smart studerende har brugt som fyrtårn i en tåget horisont bestående af plusser og minusser.

Sammenlign udbyderne bag dine udgifter

Hvorfor er din telefonregning egentlig dyrere end 10 fadbamser i fredagsbaren? Hvorfor snakker din lækre nabo om en billig elregning, når dine penge går til en grisk elleverandør?

Med dit nye overblik over indkomster og udgifter har du en reel chance for at sammenligne priser på udbydere, selskaber og dine medstuderendes mirakelaftaler hos diverse selskaber. Desuden kan du lettere administrere, om du har nogle aftaler hos udbydere, hvor du i bund og grund betaler for mere, end du har behov for.

Overblikket betyder også, at du blandt andet lettere kan finde en pålidelig elleverandør med så billige elpriser, at du pludselig får råd til at invitere din lækre nabo på andet end kold kaffe og tørre kiks.

Reducér udgifterne, og øg indkomsten

Her stiller du ingen spørgsmål. Her handler du – med det samme! Du har endelig fundet ud af, hvor du gør af dine penge hver måned. Derfor er det på tide, at du rent faktisk gør noget ved situationen.

Det kan virke tidskrævende og uoverskueligt at ringe til en teleudbyder, hæve stemmen over for en elleverandør eller opsige dit abonnement hos Disney+. Et enkelt opkald vil dog højst sandsynlig finansiere din næste måneds FIFA-aften eller fest.

Mens du reducerer udgifterne, kan du passende øge din månedlige indkomst. Det virker langt mere motiverende at tjene penge på studiejobbet, hvis du ved, at hver krone går til et godt formål – altså til at købe tarteletter i studiets kantine.

Det er op til dig, om du vil reducere udgifterne eller øge indkomsten. Følg dog vores råd, hvis du gerne vil se grønne tal i budgettet hver måned.